Matkalla paratiisirannalle

Olemme päättäneet lähteä pienellä porukalla jokiretkelle muutaman paikallisen opastamana. Tarkoituksenamme on meloa Mono-joen alajuoksulle, jossa on uimiseen sopiva paikka. Parvekkeeltamme näkyy upea hiekkaranta, mutta valtameren aallot jylläävät niin vimmatusti, että uimaan uskaltautuvat vain paikalliset kalastajat. Uimisen lisäksi tarkoituksena on lounastaa rannalla ennen paluuta takaisin villalle.

Juuri, kun olemme astumassa pieneen puuruuheen, huomaa oppaamme, että läheisessä kylässä on jotakin erikoista tekeillä. Kylän liepeillä, talojen välissä puikkelehtii oranssi hahmo. Lähdemme sitä katsomaan. Oppaamme selvittävät meille, että kyseessä on voodoo-uskonnon henkiolento, zangbeto, yön vartija. Zangbeto kutsutaan paikalle silloin, kun kylässä tarvitaan suojelua. Edellisenä yönä on kylässä siis tapahtunut jotakin mieliä kuohuttavaa. Etsimme tätä henkiolentoa kylän kujilta, mutta se on ehtinyt jo kadota. Pienen tiedustelukierroksen jälkeen käy ilmi, että yön aikana on tapahtunut rikos: vieras mies on ollut sopimattomassa kanssakäymisessä naimisissa olevan naisen kanssa. Yritämme ymmärtää, onko kyseessä salasuhde vai raiskaus, mutta emme varsinaisesti pääse tästä kärryille. Tuntuu, että tässä kohtaa käsityksemme ihmisten seksuaalisten kanssakäymisten luonteesta poikkeavat sen verran toisistaan, että tämän ymmärryskuilun ylittäminen vaatisi jonkin verran lisää aiheen puimista. Samaan aikaan tuntuu, että paikka ja aika ja henkilöt eivät ehkä ole oikeita asian tiimoilta sen syvempään näkemystenvaihtoon, joten pienen keskustelun jälkeen katsomme parhaaksi jättää asian käsittelyn toiseen kertaan ja keskittyä havainnoimaan tilannetta, jonka keskelle olemme joutuneet. Yhtä kaikki, sopimaton seksuaalinen kanssakäyminen on tapahtunut.

Oppaamme saavat selville, että zangbeto näyttäytyy hetken kuluttua kylän aukiolla. Menemme sinne odottelemaan. Meille tarjotaan mahdollisuutta valokuvata zangbetoa rahasummaa vastaan. Koska vaikuttaa siltä, että uhrilahja tarvitaan joka kerta, kun henkimaailman asioita valokuvataan ja koska summa on meidän näkökulmastamme varsin olematon, maksamme sen.

Meidän lisäksemme paikalla on erillään istuva miesjoukko ja kourallinen kyläläisiä. Aukiolle saapuu nuori mies ja nainen, jotka polvistuvat maahan erilleen muista. Molemmat ovat ylävartalo paljaana, miehen selkä on täynnä pitkiä arpia. Molempien olemus näyttää kasaan kutistuneelta. Zangbeto saapuu paikalle, asettuu naisen ja miehen eteen ja alkaa puhua. Meille valkenee, että polvistuneet mies ja nainen ovat yöllisen rikoksen tekijät. Olemme keskellä jonkin sortin oikeudenkäyntiä, jossa tämä sarvipäinen ja olkipukuinen henkimaailman hahmo toimii tuomarina.

Muista erillään istuva mieslautakunta keskustelee zangbeton kanssa ja kysyy siltä kysymyksiä, joihin hahmo vastaa kumealla äänellä. Tovin kuluttua zangbeto jakaa tuomionsa; miehellä on nelisen tuntia aikaa kerätä mittava summa rahaa kasaan ja toimittaa se tälle henkimaailman hahmolle, naisen on toimitettava kaksi kanaa. Kun vastaava rikos tapahtuu ensimmäisen kerran samojen ihmisten välillä, vain mies saa fyysisen rangaistuksen. Kun se tapahtuu toistamiseen, molempia rangaistaan fyysisesti. Tämä oli tälle parille toinen kerta. Fyysisen rangaistuksen ja rahojen toimittamisen jälkeen mies karkoitetaan kylästä, nainen saa jäädä puolisonsa luo. Fyysisen rangistuksen laatu jää meille hieman epäselväksi, mutta jonkinasteista lyömistä tai piiskaamista se sisältää. Oman lisänsä hämmentyneisiin mieliimme tähän tuo tieto siitä tosiseikasta, että monet perinteiset avioliitot ovat täällä polygamisia. Kyseisen naisen aviomiehellä voi siis olla niin monta vaimoa, kuin hän katsoo pystyvänsä elättää.

Tuomionsa kuultuaan nainen ja mies poistuvat paikalta. Nyt on turistien vuoro kuvauttaa itsensä zangbeton kanssa! Kun koko toimitus on pulkassa, poistuu myös zangbeto, ja me hyppäämme veneeseen.

Kun olemme meloneet hieman etäämmälle kylästä, kuulemme kellojen kalkatuksen. Oppaamme kertovat, että se on merkki fyysisen rangaistuksen täytäntöönpanosta. Olo on vähintäänkin kummallinen. Istun kyydittävänä veneessä, matkalla paratiisirannalle nauttimaan aurinkoisesta päivästä ja rentoutumaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close